De fasen van ondernemen zijn simpel: Dream, Dare, Do en Drive, ofwel Denken, Durven, Doen en Doorzetten.
Je denkt na over een kans die je wilt pakken. Velen laten het daarbij. Liever boompje, beestje, huisje, hypotheekje veilig stellen. Niet onbelangrijk, maar als je wilt slagen als ondernemer moet je risico’s durven nemen. De tweede fase dus: ondernemerslef. Durven beginnen en dat omzetten in doen. Investeren, je eigen geld op het spel zetten, personeel aannemen en vertrouwen. Na fase 3 komt de echte ondernemersfase: doorzetten.
Nu komt het er op aan.  Alles valt tegen. Je personeel loopt weg, je concurrent reageert, de bank wil je geen krediet geven, je leverancier laat je in de steek. Helaas voor elke ondernemer een onvermijdelijke fase. Die goed doorkomen maakt je sterker, geeft je succes.

De echte ondernemer onderscheidt zich door een tegenvaller te zien als een les, een belemmering als een uitdaging en een bedreiging te zien als een kans om zich te bewijzen.

Het zijn nu ook tijden van doorzetten. Het aantal faillissementen is indrukwekkend, elke maand weer. En (vrijwel) niemand van die faillissementen heeft daarop zitten te wachten. Het ontbreekt simpelweg aan de juiste touch om de tegenvallers te ‘overleven’. Jammer. Die les maakt overigens de betrokken ondernemer alleen maar sterker. Als zo iemand opnieuw begint gaat hij of zij zeker niet meer de fouten maken die hebben geleid tot het faillissement.

Voor CHANGE in Business is elkaar helpen om in je ondernemerschap succesvol te zijn en de valkuilen te vermijden ook een onderdeel van het collectief ‘delen’. Bewust en positief zaken doen gaat verder dan het eigen belang en stelt elkaar helpen voorop. Delen van kennis, kunde en kontakten om er samen beter van te worden.
Deel je mee?