Selecteer een pagina

Urban Popup winnaar NCD ‘CHANGE Award 2015’

De CHANGE AWARD wordt elk jaar uitgereikt aan een bedrijf die elders al een AWARD uitgereikt kreeg. Met een kwinkslag zou je kunnen zeggen dat de CHANGE Award de award van de awards is. De winnaar mag zich terecht een CHANGER noemen. Hij/zij laat zien dat bewust en positief zaken doen EN ondernemerschap daadwerkelijk samengaan.
In 2012 ging de award naar Thuis Afgehaald, in 2013 naar Mud Jeansen in 2014 ging Groasis met de award naar huis. Dit jaar ging de Award naar Urban Popup.

Urban Popup CHANGE AwardMarie-Claire Aarts heeft 15 maart tijdens het CHANGE in Business Event van de NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren) de CHANGE Award gewonnen.  De jury en het publiek verkoos het LOFT2GO concept boven nog twee andere prachtige innovaties. Met deze prijs wil de NCD de nadruk leggen op de waarde van echte veranderingen, maar ook de trots benadrukken die we als Nederland mogen hebben op baanbrekende innovaties.

Aarts bedacht het LOFT2GO concept vanuit haar persoonlijke situatie omdat ze een woning nodig had. Haar bedrijf Urban Popup ontwikkelt LOFT2GO; modulaire pop-up woningen in leegstaande kantoren. De constructie en organisatie van dit plug&play inbouwpakket maakt het mogelijk om binnen een paar weken een casco kantoorpand om te toveren tot een appartementencomplex. Aarts is erg blij met haar prijs: “Er is een wereld die je wilt veranderen. De bouwwereld is erg traditioneel, deze prijs helpt mij bij mijn verhaal. Als start-up heb je een award nodig voor credibility”.

Gert Askes, onderdeel van de driekoppige jury en voorzitter van de ledenraad van de NCD reikte de prijs uit. Hij zei over LOFT2GO: “Wat een geweldig verhaal. Er is aan de ene kant leegstand en aan de andere kant mensen die geen woning hebben, hoe kan dat nu zo zijn. Jouw oplossing is maatschappelijk relevant en actueel. Het is een oplossing die een hele bouwwereld gaat disrupten; ze zijn hun verdienmodel kwijt, mensen kunnen naar huis en je lost een waanzinnig probleem op”. Ook zei Askes: “Eén van de criteria van de prijs is: Is het inspiratie voor jezelf en kun je er zelf ook wat mee gaan doen. Vanuit je persoonlijke situatie zocht je een huis en was je op zoek naar een oplossing hiervoor dus ben je deze gaan ontwikkelen. Daarnaast ben je enorm bevlogen, de prijs is dan ook erg verdiend”. Het CHANGE in Business event vond plaats in Muziekcentrum van de Omroep te Hilversum.

Overige genomineerden

De andere twee genomineerden voor de CHANGE Award waren Mark Tigchelaar van UseClark en Gijs den Butter van Adjuvo Motion. Gedreven vanuit zijn persoonlijke dyslexie problemen helpt Tigchelaar vanuit de ‘giving back’ gedachte studenten wereldwijd. Zijn software maakt het lezen vanaf een beeldscherm makkelijker en prettiger. Den Butter ontwikkelde de M-brace; een gepatenteerde robotische brace met een E-health monitoring service. De robotische brace heeft als doel de kosteneffectiviteit van het revalidatie proces na een beroerte te vergroten en te weinig therapie bij patiënten te voorkomen.

Selectiecriteria genomineerden

Om in aanmerking te komen voor de CHANGE Award gold dat alle genomineerden afgelopen jaar een award hadden gewonnen. Daarnaast waren er diverse selectiecriteria waaraan de genomineerden moesten voldoen. Hij of zij moet op positieve wijze zaken doen, moet anderen inspireren en tot voorbeeld kunnen zijn. Hierbij denken we aan raakbaar (raakt het mensen), maakbaar (is het voorbeeld voldoende inspiratie om ook zelf aan de slag te gaan) en haalbaar (is het voorbeeld met wat hulp te realiseren). Het moet als lichtend voorbeeld kunnen dienen voor ‘dat had ik ook kunnen doen’ (succes ligt op straat, pak het op). Daarnaast is het op bewuste wijze zaken doen belangrijk. Met bewust bedoelen we dat de oplossingen of veranderingen ook op langere termijn moeten werken. Daarnaast is lef, ondernemerszin, plezier in werken, delen en samenwerken van belang. Gebruik van kruisbestuiving is een pré.

NCD en de CHANGE Award

De uitreiking van de NCD CHANGE Award is een belangrijk onderdeel van de NCD Visie op leiderschap, met als doel een nieuwe, frisse CHANGE wind te laten waaien door zakelijk Nederland. Daarbij gaat het niet om een concreet doel, maar een proces om bewust en positief zaken te doen en  samen te werken. Waarbij de NCD een platform biedt om nieuwe initiatieven met elkaar te delen en verder te brengen.