Selecteer een pagina

Bodemkwaliteit scanner meest inspirerende innovatie

Op 4 april nam Angelique van Helvoort van SoilCares tijdens het CHANGE in Business event de CHANGE Award in ontvangst uit handen van Gert Askes (founder SHARE360, voorzitter ledenraad NCD). De overige juryleden waren Rutger Buch (Eneco EnergyCampus) en Sayna de Voogd (ondernemer & Ananasmarketeer®).

SoilCares was erg verheugd met de prijs, hiermee kan zij meer aandacht krijgen voor het wereld voedseltekort. Met de innovatieve bodemscanner kunnen zij hun kennis in de handen van boeren wereldwijd leggen. Met deze prijs wil de NCD de nadruk leggen op de waarde van echte veranderingen, maar ook de trots benadrukken die we als Nederland mogen hebben op baanbrekende innovaties.

SoilCares Scanner
Kennis van een laboratorium letterlijk in handen van boeren wereldwijd brengen, dat is waarom CEO Henri Hekman 4 jaar geleden gestart is met SoilCares. Dit wordt gedaan met behulp van een zeer betaalbare en betrouwbare sensor (SoilCares scanner), die in combinatie met de door hen zelf ontwikkelde database realtime nutriënten in de bodem kan meten en tegelijkertijd praktische besmettingsadviezen kan geven op een smartphone. Op deze manier kunnen zij boeren wereldwijd helpen hun oogsten te verbeteren. Ongeacht of het een hoogontwikkelde voer in Nederland is, boeren met tienduizenden hectares in Oekraïne of zeer kleinschalige boeren in Kenia of Myanmar. Zij hoopt daarmee een substantiële bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van het wereldvoedselvraagstuk.

Overige genomineerden
De andere twee genomineerden voor de CHANGE Award waren Project 366 (GDI Foundation) en The Blue Battery van AquaBattery B.V. De GDI Foundation heeft als hoofddoel ‘ethical hacking’. Hiermee draagt zij bij aan de veiligheid van IT-systemen door actief systemen te controleren op kwetsbaarheden. Deze kwetsbaarheden rapporteert zij aan de systeem eigenaar zodoende mogelijke schade te beperken. In 2016 heeft zij 690 ernstige beveiligingslekken ontdekt en gerapporteerd. The Blue Battery is een 100% duurzaam opslagsysteem . Vaak is het zo bij duurzame energie dat de opgewekte energie niet op dat moment gebruikt kan worden. Een mismatch tussen opwekking en consumptie. The Blue Battery slaat de elektriciteit op uitsluitend met het gebruik van water en keukenzout. Het gebruik van zout water maakt energieopslag milieuvriendelijk, veilig en schaalbaar en heeft een hoog potentieel voor opslag op langere tijdschalen, waar conventionele batterijtechnologie economisch niet aantrekkelijk is. Deze batterij kan de transitie richting duurzame energie een impuls geven en daarmee elektriciteitskosten voor de eindgebruiker verminderen.

Hoe gaat het in zijn werking?

De CHANGE AWARD wordt elk jaar uitgereikt aan een bedrijf die elders al een AWARD uitgereikt kreeg. Met een kwinkslag zou je kunnen zeggen dat de CHANGE Award de award van de awards is.  De winnaar mag zich terecht een CHANGER noemen. Hij/zij laat zien dat bewust en positief zaken doen EN ondernemerschap daadwerkelijk samengaan. Hierbij denken we aan raakbaar (raakt het mensen), maakbaar (is het voorbeeld voldoende inspiratie om ook zelf aan de slag te gaan) en haalbaar (is het voorbeeld met wat hulp te realiseren). Het moet als lichtend voorbeeld kunnen dienen voor ‘dat had ik ook kunnen doen’ (succes ligt op straat, pak het op). Daarnaast is het op bewuste wijze zaken doen belangrijk. Met bewust bedoelen we dat de oplossingen of veranderingen ook op langere termijn moeten werken. Daarnaast is lef, ondernemerszin, plezier in werken, delen en samenwerken van belang. Gebruik van kruisbestuiving is een pre.

Op de dag van het CHANGE event strijden de genomineerden door middel van een presentatie om de felbegeerde award. Een jury bepaalt, gezamenlijk met jouw stem, wie de uiteindelijke winnaar is.

In 2012 ging de award naar Thuis afgehaald, in 2013 naar Mud Jeans, in 2014 naar Groasis en in 2016 ging Urban Popup met de award naar huis.