Selecteer een pagina

We hebben het erover, maar het is nog geenszins het geval bij veel bedrijven: het vragen en geven van feedback.
Hetty van Ee van ORMIT herinnerde mij eraan in haar presentatie over ORMIT en de manier waarop de ‘stagiaires’ die zij met ORMIT begeleiden leren functioneren bij de opdrachten die ze uitvoeren.

Die ‘stagiaires’ zijn talentvolle jongeren die van de universiteit afkomen en meerdere projecten gaan doen (in 2 jaar tijd) bij (grotere) bedrijven. En ‘en passant’ in hun leiderschapskwaliteiten worden ondersteund.
Bij hun opdrachten vragen ze regelmatig om ‘feedback‘ op hun taken en gedrag en bij veel opdrachten is men dat kennelijk niet gewend. Dat herken ik wel.
Eerlijke feedback geven op gedrag gebeurt niet veel in bedrijven. Net zo goed als functioneringsgesprekken eerder beleden dan beleefd worden.
Terwijl het voor de vrager ernaar uiterst relevant is om zich te kunnen realiseren wat zijn/haar gedrag ‘veroorzaakt’ bij anderen.

Is feedback al een punt van aandacht, dat geldt zeker voor ‘feetback’.
Feetback’? Ja, dat staat voor ‘even een stapje terug nemen en kijken naar je eigen activiteiten/gedrag en het effect ervan op anderen’.
Zeker leidinggevenden, zoals executives en commissarissen, zitten zichzelf niet zelden in de weg en hebben veel moeite hun eigen kwetsbaarheid te tonen.
Hoe mooi zou het niet zijn als ze in staat zouden zijn de kwetsbaarheid voor zichzelf te beleven en er daadwerkelijk iets mee te doen.
Nu is niks moeilijker dan een stapje terug doen en naar je eigen gedrag te kijken, maar als je het eenmaal kunt is het een bevrijding van de eerste orde. Weg met dat ‘EGO’, leve ‘samen’.
Want als je je bewust bent van de ineffectiviteit van je eigen bijdrage aan de gezamenlijke doelen ben je ook bereid om je bijdrage/gedrag aan te passen in het belang van het realiseren van de gezamenlijke doelen.

Veranderen begint bij ‘feetback’ voor jezelf in combinatie met ‘feedback’ voor alle betrokkenen om de symbolisch oogkleppen maximaal ter discussie te kunnen stellen.
Als je daar de sfeer voor hebt weten neer te zetten is er niks bedreigends meer aan en wordt het een gezamenlijk leertraject waar je veel plezier van kunt hebben voor je persoonlijke groei.