Selecteer een pagina

WEconomyTijdens het symposium ‘Nieuwe Businessmodellen’ (op 28 juni) in de Radboud Universiteit in Nijmegen presenteerde hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jan Jonker de resultaten van het onderzoek naar Weconomy  waaraan ruim driehonderd ondernemingen hebben deelgenomen. En zowel in de inspirerende presentatie van Jan Jonker, als tijdens de workshops van ondernemers die Nieuwe Business in de praktijk brengen, werd duidelijk dat een nieuwe blik op waarde essentieel is voor een nieuwe, duurzame manier van leven en ondernemen.

Heerlijk toch dat we dit vanuit wetenschappelijke hoek mogen aannemen nu. Al die ondernemingen die een vernieuwend en waardegedreven businessmodel hebben, zijn echte ChangeFactors. Echter, door middel van wetenschappelijk onderzoek kunnen structuren gecreëerd worden voor al die andere ondernemingen die hun businessmodel waardegedreven vorm willen geven.

Deze transitie is hard nodig en steeds meer mensen realiseren zich dat. En net in deze tijd waarin ondernemingen met steeds minder mensen meer werk te doen hebben, zijn de resultaten van het onderzoek een voorzichtige stap naar meer kennis over hoe deze transitie – die sommige mensen crisis noemen – goed door te komen. Hoe ze hun op economische waarde gedreven onderneming naar een op meervoudige waarden gedreven onderneming omvormen. Een onderneming die zowel op economische als op sociale en ecologische waarde(n) gestoeld is. Eigenlijk een onderneming die weer gebaseerd is op de natuurwetten. En erop durft te vertrouwen dat als deze nageleefd worden zowel de onderneming als diens omgeving in balans is.

Het onderzoek gaat gelukkig verder na de zomer. En hiervoor zoekt men nog deelnemers. Mensen in organisaties die waardegedreven (willen) ondernemen. Wilt u meedoen? Wat ze van u vragen is 80 a 100 uur aan tijd, creativiteit en denkkracht. Er wordt een kleine community gecreëerd van deelnemers die als een team deze doorontwikkeling helpt realiseren.

Dit zal gebeuren in de vorm van masterclasses, workshops, schrijfsessies, brainstorms en andere activiteiten. Zoals altijd zijn hier ook studenten van de RU bij betrokken die hun masterthesis schrijven. Uiteindelijk moet alle energie uitmonden in een boek. Een heel belangrijke klus en een mooie kans om mee te werken aan de transitie. Meer informatie en aanmelden kan op deze site.

Het boekje met uitkomsten van het NBM onderzoek is te bestellen via de website www.nieuwebusinessmodellen.info.