Selecteer een pagina

Passie is een woord dat je steeds vaker hoort. Zeker onder de jongere generatie. “Ik heb een passie voor koken”, mijn passie is “paarden” of “geld verdienen”. Je schijnt een passie te moeten hebben, wil je meetellen begreep ik van mijn nichtje van 17.
Maar hebben we het hier nu over passie of hobby?

Bedrijven worden zich in deze tijd terdege bewust van de noodzaak van deskundige en talentvolle medewerkers. Maar we merken ook dat deskundigheid voor het vak zonder enige passie voor het bedrijf ook niet werkt.
De vraag die daar voor ligt is die misschien wel van: heeft het bedrijf zelf wel een passie?

Hobbyen geeft je een fijn gevoel, passie komt rechtstreeks uit je ziel
Het kenmerkende van passie is dat je er voortdurend aan denkt, meningsverschillen met je omgeving aangaat en er veel voor over hebt zoals tijd, geld, moeite, inspanning, een opleiding volgen, investeren zonder garantie, etc..  Én … je krijgt tegenslagen te verwerken om te groeien. Hét kenmerk dat je met passie iets doet.

Het verschil tussen passie en hobby is dat passie een enorme inzet en totale toewijding vraagt en een hobby alleen af en toe aandacht.
Hoeveel mensen van ons  durven stil te staan bij hun passie, laat staan die te leven?
En hoe zit het als bedrijf. Heb je een visie die je behandeld als hobby? Of ben je een hartstochtelijke organisatie die werkelijk haar passie leeft en het niet bij een reclameslogan laat?

Een tik op de mond van een engel
Het lastige en mooie tegelijkertijd is, dat je je passie niet kunt bedenken of beredeneren maar wel ontdekken. Want passie is iets wat van binnenuit komt en authentiek is.

Een van mijn wijsheidsleraren vertelde eens een mooi verhaal over een interessant deel van het lichaam, het filtrum. Dat is het inkepinkje tussen bovenlip en neus.

Het verhaal gaat dat een engel bij de geboorte van een baby het kindje een tik op de mond geeft om het de wereld in te duwen. Het tikje veroorzaakt het filtrum. De tik van de engel op de mond van de baby duwt het kindje niet alleen de nieuwe wereld in maar laat het kindje ook alle wijsheid vergeten wat het meekrijgt. Dit opdat het kindje zich dit tijdens het leven weer leert te herinneren en toe te passen.

Of je nu in engelen geloofd of niet, ik ben vanaf die tijd toch wat anders gaan kijken naar dat plekje tussen neus en bovenlip. Zou het filtrum ook met je passie te maken hebben? Ik vermoed van wel, want passie moet je gewoon van binnen voelen. Of het nu je eigen gezicht is, of het gezicht van de organisatie.

5 x de Waarom vraag
Ik geloof er heilig in wanneer we onze passie leren leven, dit vroeg of laat van betekenis is voor de wereld om ons heen.

Volgens Robbert Vallerand, hoogleraar Sociale psychologie aan de universiteit van Quebec in Canada  kan passie leiden tot een heleboel goede gevolgen. Het zorgt voor optimaal functioneren in de samenleving, psychisch welzijn, lichamelijk gezondheid, positieve relaties en hoge prestaties.

Stel jezelf maar eens de waarom vraag waarom je je passie wilt leven. En op het antwoord daarop laat je weer de volgende waaromvraag los. Dit herhaal je 4 x. Wedden dat je ontroerd raakt!  Misschien is dat wel het rendement wat passie zo zinvol maakt.

Mijn passie is mensen en organisaties verleiden om te leren vanuit hun eigen wijsheid te leven en werken. Los van hoeveel geld ik ermee verdien. Ik heb in m’n leven gemerkt dat toekunnen met minder geld voor mij makkelijker is, dan m’n passie opzij zetten.
Zou dat dan toch die kus van die engel zijn?

Fenny Bruins | ALMITRA

Bronvermelding foto:  http://www.aquarelblog.nl/