De gunfactor doet er toe. Bij het vinden van een baan, maar ook bij het verkrijgen van resultaat. Maar wat is de gunfactor nou eigenlijk, en hoe kun je ‘m vergroten?

Wie erover gaat lezen, komt er snel achter dat de gunfactor moeilijk te bepalen is. Héél moeilijk, getuige de definitie van Michiel Cobben, de schrijver van ‘Verhoog je Gunfactor’: “Het geheel aan persoonlijke omstandigheden die maken dat een ander jou iets gunt. En dat kan van alles zijn. Het gaat in ieder geval ook om zaken als je karakter, authentiek gedrag en interesse tonen in je klant.”

In deze tijden van veel solliciteren op weinig banen, worden banen gegund. En je kunt dit gunnen beïnvloeden door aardig over te komen, sympathie op te wekken en veel te lachen. Dat kun je allemaal leren door zo’n boek met ‘tips & tricks’ te kopen en natuurlijk ook door een coach in de arm te nemen.

Volgens onderzoek blijkt dat iemand een hogere gunfactor heeft als hij of zij aantrekkelijk is, er betrouwbaar uitziet en op zijn of haar gesprekspartner lijkt. Dat geldt niet in alle omstandigheden. Knappe mensen van hetzelfde geslacht gunnen elkaar juist minder.

Maar wat is dat precies: aantrekkelijk? Informatie over design en kleur van het meest kansrijke pak en de beste stropdas ben ik nog niet tegengekomen. Het zou mooi zijn als er wat meer houvast komt.

Dat de gunfactor er echt toe doet, bleek ook tijdens de door de NCD georganiseerde Europa Masterclass in Brussel van afgelopen februari (echt een aanrader!). Je zou denken dat het in een complexe omgeving met hoog strategisch gehalte, waarbij 28 staten tot een besluit moeten komen, weinig op gunnen aankomt. Toch noemde de Permanente Vertegenwoordiger van Nederland bij de EU het gun-aspect als belangrijk element in de belangenbehartiging en besluitvorming. Het gedurig werken aan de persoonlijke relatie met collega-PV’s wordt gezien als sleutel tot succes.

Het vinden van de gunfactor is niet eenduidig. Het is de moeite waard om daar meer duidelijkheid over te krijgen.

Wat heeft voor u gewerkt? Hoe werkte de gunfactor bij u bij het verkrijgen van een baan of ‘business’? Wie durft?