Doe het anders

Het wordt interessant om te zien wanneer en hoe de banken weer te voorschijn komen om krediet te gaan verstrekken. Crowdfunding laat zien dat het lang kan gaan duren naar verwachting van velen. En waar moeten de banen vandaan gaan komen, als je je zoals ik in de bedrijfstak dienstverlening begeeft? Ik volg crowfunding als aanjager van bedrijvigheid!

Kickstarter

Kickstarter is een funding platform voor creatieve ideeën. Alles van films, games, muziek, kunst en design tot technology. Niet echt een terrein waarop banken zullen instappen, lijkt mij. Wanneer jij als initiatiefnemer een goed idee hebt maar geen funding voor de eerste stap, dan zet je de pitch op kickstarter. De buitenwereld tekent in op het project. Wanneer 100% van het gevraagde bedrag is ingetekend, moet er daadwerkelijk worden betaald. En anders niet. Iedereen loopt evenveel risico. Haal je de streep met jouw idee en wordt je bedrag ingetekend, dan heb je een kickstart! Jouw omgeving – hoe klein of groot die cirkel ook is – krijgt er belang bij om jouw idee te laten slagen. De investering kan zo groot of zo klein zijn als je wilt.

Dit gaat niet om kleine bedragen. Kickstarter heeft sinds de start in 2009 voor meer dan $350 miljoen aan kickstarts voorzien. In meer dan 40% van de aangeleverde projecten wordt de eindstreep (funding!) gehaald en er zijn meer dan 30.000 kickstarters gelanceerd. Van de kickstarts gaat 5% van de funding naar Kickstarter.com. Dat levert banen op zo te zien, want er werken inmiddels meer dan 40 mensen.

En hoe verder?

Ik heb wat met sport en in het bijzonder met golf. De Change slaat in golf ook toe! In de Verenigde Staten spelen ongeveer tweemaal zoveel mensen per hoofd van de bevolking dan in Nederland en daar is de sport meer dan bij ons ‘a way of life’. Maar het aantal golfers loopt terug en meer en meer golfbanen gaan dicht. Hoe keer je dit tij en verjong je de sport? Zie de kickstarter met “Rockstars travelling the world playing golf by Eric Disrude; http://www.youtube.com/embed/3LDCg8p1bZ8?feature=player_detailpage

Disrude wil de productie van een eenmalige ‘reality-show’ gefinancierd krijgen. Door golfende rockstars te laten acteren in een verhaal, dat zich op de golfbaan afspeelt, hoopt hij op de bekendheid voor de sport bij de jeugd. We hadden het zelf niet kunnen verzinnen, en daar gaat toch om!

Over de auteur:

Jeroen Meijerink is partner bij IMS de gruijter meijerink & partners. Interim management en  consultancy voor leidinggevende functies. Voor zijn profiel zie LinkedIn ……
http://www.linkedin.com/pub/jeroen-meijerink/1/139/73