Selecteer een pagina

Over informatie, kennis en wijsheid.

In m’n vorige blog schreef ik al dat ik onlangs ben verhuisd. En wat ben ik blij dat ik van sommigen tijdschriften waar ik op geabonneerd ben, jaargangen heb bewaard en heb mee verhuisd.  Want wat blijkt …..
Ook 15 jaar geleden ging het al over het belang van inspirerende leiders en groei van ons bewustzijn, de impact van milieu en technologie op onze samenleving, de beperkingen van regels (die we zelf bedenken), de roep om aandacht voor emoties en ervaringsgericht leren op scholen, en het zoeken naar wegen voor een eerlijker verdeling van geld en levensbehoeften. Je zou dus zeggen dat er niets nieuws onder de zon is.

Informatie wordt kennis
Bij het doorbladeren van sommige tijdschriften viel me op dat het toen veel meer om ideeën en informatie ging. Maar als ik nu om me heen kijk, zijn we bezig om deze informatie te laten leven in de vorm van kennis en deze kennis “te leren leven”.
We denken vaak dat informatie ook al kennis is, maar niets is minder waar. De vraag is wat we met de beschikbare informatie doen. Welke nieuwe verbindingen kunnen we leggen en welke mogelijkheden gaan we zien die ons echt verder helpen. Dat is ook waar CHANGE in Business voor staat. Dat vraagt om lef, “prutstijd” en buiten bestaande kaders daadwerkelijk actief zijn. En dát zie ik om me heen gebeuren en stemt me hoopvol.
Leerpark Dordrecht is daar een mooi voorbeeld van. Daar is de onnatuurlijke scheiding tussen leren, werken en wonen opgeheven en staat een andere manier van produceren en consumeren centraal. De Duurzaamheidsfabriek op het park is een leerwerkplek, die dan ook toegankelijk is voor studenten uit verschillende leerlijnen.

Of zoals ik vanmorgen in mijn Blendle krantenoverzicht een mooi voorbeeld zag van hoe het niet moet. Maar dat ‘prutsen’ hebben we nodig om informatie tot kennis te kunnen verheffen. Bijvoorbeeld met de beste bedoelingen “apps voor de armen” maken, terwijl de armen behoefte hebben aan apps hoe ze het beste geld kunnen verdienen. Echt inleven in elkaar en daar gezamenlijke acties aan verbinden wordt steeds belangrijker. Niet meer jij en zij, maar wij.

Hoe komen we nu van kennis naar wijsheid?
Wijsheid is voor mij iets wat je van binnen al lang weet, maar dat je eerst op bewustzijnsniveau bij jezelf moet zien te herkennen. Nu ben ik zelf groot voorstander van leren van en met elkaar. En dat kan altijd en overal. Maar bij jezelf op bewustzijnsniveau iets registreren kun je niet afdwingen, maar je kunt wel de alertheid ontwikkelen om die signalen te herkennen. Je stijgt dan boven de kennis uit waardoor je ‘het grotere verhaal’ gaat zien.

Alleen maar meedoen aan de ratrace van targets en overvolle agenda’s zonder momenten van echte rust en reflectie blijkt niet zo slim. Toenemende stress en competitie is het gevolg, terwijl de behoefte aan menselijk welzijn en saamhorigheid alleen maar groeit. Het belang daarvan wordt ook onderstreept door de Verenigde Naties die in dit kader 21 juni hebben uitgeroepen tot internationale dag van de Yoga. Om de wereld om je heen ook maar een beetje te kunnen begrijpen, heb je die afstand nodig.
Ook leidinggevenden en beslissers worden zich daar zo stilaan bewuster van. De NCD Academy is daar een mooi voorbeeld van, evenals de Reflectiefabriek. Maar daarover gaat m’n volgende blog.

Ik duik deze zomer heerlijk in m’n nieuwe tuin in de oude tijdschriften en ga eruit oogsten voor nu.
En lieve lezer, ik wens jullie een fijne zomer met mooie reflectiemomenten. Wie weet zit er wel één bij die je met ons wil delen bij CHANGE in Business. Wij horen het graag.