Selecteer een pagina

Er is paniek in menige Boardroom. Stonden omzetten en winst al onder druk door ‘de crisis’, nu blijken ook de activiteiten zelf onder druk te staan. Met de digitalisering als grootste schuldfactor. Volwassen leiders die tot voor kort de financiële stromen en de risico’s exact in kaart hadden lopen vertwijfeld rond. Niet zichtbaar natuurlijk, want die kwetsbaarheid moet je als respectabele ‘beslisser’ zo lang mogelijk verbergen.

Generatie Z
Stel je voor. Je groeit op in een volstrekt digitale wereld, een Connected World. Met een informatieflow die je past als een jasje. Waarbij je moeiteloos contacten legt, de juiste informatie opsnort, je eigen weg letterlijk en figuurlijk zoekt en vindt.
Als je deel uitmaakt van de zogenaamde Generatie Z (geboren tussen 1992 en 2010) kun je je niet voorstellen wat het leven was zonder smartphone en iPad, zonder glasvezel, zonder 4 G, Wifi en Bluetooth. Zonder World of Warcraft, Final Fantasy, Destiny of Fifa 2016.
Maar die generatie Z EN de generatie ervoor (Y, geboren na 1982) zorgen wel voor een totaal andere markt. Als consumenten en als werknemers (voor zover ze nog in loondienst willen).
Als Boardroom bestuurder een volkomen andere wereld. Van gebruikelijke Command&Control aanpak naar Chance&Change is dan een onoverbrugbare stap.

Teveel, te snel
En als dat nu maar de enige stap zou zijn, maar er zijn er veel meer. Transparantie, internationalisatie, robotisering, nanotechnologie, 24/7, talentmanagement, IoT, cloud, Big Data, diversiteit…een schier eindeloze rij van nieuwelingen op de verbazingsmarkt.
Het zijn er simpelweg teveel, te snel. Niet met de opdracht om ze allemaal te beheersen, nee, dat is niet aan de orde. Nee, DE opdracht is om er de kansen voor je eigen bedrijf in te lezen en te vertalen naar de mogelijkheden van je bedrijf.
Want, een nerd maakt geen CIO en een CIO maakt geen leider met visie en inspiratievermogen.
Vandaar dus die paniek. En waar er geen paniek is hebben we te maken met ontkenningsgedrag. Kop in het zand.

Andere leiders
Wie mij meer volgt weet dat ik een nadrukkelijk verschil maak tussen handelaren, ondernemers, bestuurders, leiders en managers. In een tijd als deze wil je graag ondernemende leiders. Met visie op morgen, met het vermogen anderen te inspireren om mee te doen, anderen uit te dagen en te laten groeien. Samen.
Leiders die hun tekortkomingen kennen en dat ‘samen’ dus maximaal benutten. Wel met een neus om de mensen te spotten die meerwaarde hebben, het talent dat nodig is om succesvol te zijn. Leiders die kwetsbaar durven te zijn zonder in te boeten aan LEF.
Leiders die de ‘energie’ in een organisatie moeiteloos weten te benutten. Flow opwekken, omdat alles schijnbaar moeiteloos ‘klopt’.
En ja, dat soort leiders zul je niet snel tegenkomen in de huidige Boardroom. Daar is eerder sprake van de Boredroom. Doorgaan op de betreden paden, niet teveel verstoringen. Risicomanagement in plaats van kansenmanagement. Innovatie wordt gekenmerkt door ‘iets beter’ in plaats van ‘iets anders’.

Zie daar: De Board Buster
Hoe doorbreek je dat? Want alles houden zoals het is gaat Nederland niet op al die TOP 10 lijstjes houden. Dat gebeurt alleen dan wanneer anderen nog slechter presteren (“Je hoeft niet GOED te zijn om BETER te zijn“).
Boardroom evaluatie helpt dan niet. Te weinig effect. Want wie beoordeelt wie? Juist…

Nee, het wordt tijd voor de Board Buster (het moderne alternatief voor de Hofnar). Net als de Hofnar aan het Hof mag de Board Buster de bestuurderen keihard confronteren met hun eigen onvermogen. Met een glimlach uiteraard.
Vooralsnog achter gesloten deuren, maar wie niet horen wil…(De Mol, hij is overal..).

Weet ik dat zo’n aanpak niet echt denkbaar is? Tuurlijk. Maar ik hoop dat deze blog toch de eerste aanzet mag zijn voor een aantal bestuurders, RvB/RvC/RvT leden of DGA’s om bij zichzelf te raden te aan. Of ze wel echt opgewassen zijn tegen de consequenties van de Z.
Om zich te beseffen dat ze het OF moeten overlaten aan anderen OF ermee moeten samenwerken (als het even kan).
Want na Z beginnen we weer met de A..van Aanpakken en Anticiperen. Ik kan niet wachten!

PS Uiteraard ben ik beschikbaar als Board Buster, in bijbehorende kleding uiteraard. Ook ik moet dan uit m’n comfort ‘Z’one.