Selecteer een pagina

De angst voor terroristische aanslagen is groot en wordt verder aangewakkerd door veiligheidsdiensten. Die hebben een belang bij angst, omdat het hen extra financiële middelen verschaft.

In de afgelopen 40 jaar zijn er wereldwijd 35.000 terroristische aanslagen geweest, waarvan 11.000 in Irak. Dat komt neer op 875 terreuraanslagen per jaar wereldwijd per jaar, of 600 wanneer we Irak buiten beschouwing laten.

Daarbij zijn naar schatting ….. doden gevallen.

Ter vergelijking (om dit te kunnen vergelijken moet je ook indicatie hebben van aantal doden door de terreuraanslagen, verder zou ik het lijstje hieronder inkorten tot maximaal vier, Ans) :

– Dodental door te hoge bloeddruk per jaar wereldwijd: 7,8 miljoen
– Dodental door sigarettenverslaving per jaar wereldwijd: 5,0 miljoen
– Dodental door ondervoeding per jaar wereldwijd: 3,8 miljoen
– Dodental door overgewicht per jaar wereldwijd: 2,5 miljoen
– Dodental door alcoholverslaving per jaar wereldwijd: 1,9 miljoen
– Dodental door medische fouten per jaar wereldwijd: 1,4 miljoen
– Dodental door verkeersdeelname per jaar wereldwijd: 1,2 miljoen
(er zijn 650 verkeersdoden per jaar alleen al in Nederland te betreuren)

Ondanks het zeer beperkte risico op terroristische aanslagen – zeker in vergelijking met andere risico’s van voortijdig overlijden – heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) onlangs het ‘dreigingsniveau terrorisme’ verhoogd van ‘beperkt’ naar ‘substantieel’ omdat een klein aantal jongeren met een Nederlands paspoort strijdt in de burgeroorlog in Syrië.
Toen Nederlandse huurlingen naar de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië afreisden, was er van een dreiging geen sprake. Sterker nog: deze huurlingen werden in talkshows neergezet als avonturiers en vrijheidsstrijders. Het dreigingsniveau is evenmin verhoogd toen bleek dat er een Nederlandse uit Denekamp voor de “terreurorganisatie” FARC streed.

Waarom? We zijn banger voor radicale moslims dan voor een idealistische vrouw uit Denekamp.
En dat weet ook de NCTV. Hij heeft belang bij angst: zeker in deze tijden van overheidsbezuinigingen moet de NCTV zijn inkomstenbronnen beschermen.

Wie dit een vergezocht argument vindt: er zijn op dit moment tien voorlichters en woordvoerders tegenover elke journalist in Nederland. Ook de terrorismecoördinator heeft persvoorlichters en spin doctors die zijn belangen verdedigen en (uit) vergroten.

En dat terwijl we onszelf vooral moeten afvragen: hoeveel reden is er eigenlijk voor al die angst? Weg met de angsteconomie!

Marco Houthuijzen