Selecteer een pagina

parachuteWat heeft Volvo met parachutespringen te maken …. Alles!

Binnen het kernteam van CHANGE in Business zijn we bij tijd en wijle druk bezig om het event op 13-12-13 te organiseren met als thema: “Met vertrouwen de Toekomst in”.
Zo togen Marrigje Mesker en ik afgelopen week naar Leidschendam om de ruimte te bekijken en te zien of alle activiteiten daar een plek kunnen krijgen. Wij werden helemaal enthousiast ….
Zeker wanneer je met de ogen kijkt wat een plek zelf in huis heeft om te gebruiken. Wij creëren niet alleen een inspirerend event, ook de plek creëert het event.
Wij zaten al te gniffelen ….. wat zouden de mensen die zich opgegeven hebben zich nu voorstellen bij de informatie over de locatie ‘winkelcentrum’.

Op de terugweg kregen we het samen over het woord vertrouwen. Wat een ‘bijzonder’ woord eigenlijk. Want wat wordt daar eigenlijk onder verstaan? Blijkbaar is dat heel persoonlijk. Vertrouwen is voor mij:

  • gaan zonder te overzien, gewoon omdat je haast niet anders kan. Het voelt als vanzelfsprekend en kloppend, terwijl ik dat rationeel helemaal niet kan weten.
  • voorbereid zijn en tegelijkertijd alles loslaten, zodat ik open sta voor datgene wat komen gaat.
  • teleurgesteld worden en me daar niet door laten weerhouden.
  • al het getetter in je hoofd te laten voor wat het is. Door m’n hart af te stemmen op dat ene zachte zinnetje ergens diep in mij, en daar – soms al stotterend – gehoor aan geven zonder te weten waar dat nu vandaan komt.
  • vraagstukken die me bezig houden (zeg maar tobben) voor het slapen gaan naast me neerleggen en vertrouwen dat bij het ontwaken ik wel ‘gewaar word’ wat me te doen staat.
  • het besef bij te dragen aan iets groters, door iets kleins te DOEN.

 

Dat vind ik ook zo mooi aan het initiatief van CHANGE in Business ….als iedereen zijn ‘kleine dingetje’ zou DOEN, wetende dat we met z’n velen zijn, kan er iets groots ontstaan. Dan gaan we met elkaar een glimp van die grotere werkelijkheid zien. Waardoor een gezamenlijk vertrouwen als het ware vanzelf ontstaat, en daardoor nieuwe perspectieven zichtbaar worden of zich ontvouwen.

Wij, Marrigje en ik, vonden symbolen als bergbeklimmen of parachutespringen wel treffend als beeld van vertrouwen. Vanuit een ander gezichtspunt, zie je andere vergezichten. En tegelijkertijd gaat het om nabijheid en afgestemd zijn op elkaar. Je moet zelf het vertrouwen hebben om te springen, maar het idee dat je met vele anderen springt, geeft een extra dimensie. En als je elkaar dan weet te vinden … Wouw!!! Dan krijgt vertrouwen nog een diepere betekenis: die van verbondenheid. Om vervolgens op eigen benen weer op de grond te belanden om jouw ‘Kleine Dingetje’ te doen. Wetende dat we met velen zijn.

Welnu, geloof het of niet. Tijdens die mijmeringen van ons over symbolen van vertrouwen kregen we midden op de A12, in de avondspits, een klapband. Ik wist de auto naar de rechterbaan te sturen, precies op de laatste vierkante meters waar een oprit eindigde, zonder een vluchtstrook voor ons.

Er lagen (toevallig?) een wollen cape en een winddichte regenjas in de auto die ons beiden al wachtend achter de vangrail warm konden houden in afwachting van de ANWB. Voor mij staat de ANWB voor stoere mannen met van die prachtige knutselauto’s waar ze van alles en nog wat uit tevoorschijn toveren. En die mij tot nog toe altijd ‘gered’ hebben. Ook dit keer werd m’n vertrouwen niet geschaad. Het ‘thuiskomertje’ werd er in een mum van tijd opgelegd, en we werden met zorg omringd om toch snelheid te kunnen maken om de A12 weer op te komen.

Tja… wat nu. Ik ben nooit zo automerk-minded geweest. Maar aan m’n oude Volvo S60 ben ik wel verknocht. We hebben samen nu zo’n 353.550 km afgelegd. En altijd voelde ik me vertrouwd en verbonden met deze auto. Ze paste me gewoon. En ze heeft haar taak tot grote tevredenheid volbracht. Maar de tijd is gekomen om uit te zien naar een jongere versie.

Ik heb er het volste vertrouwen in dat ik een andere Volvo op de kop tik. M’n gevoel zegt …… Of had ik er toch eerst nog een nachtje over moeten slapen voordat ik deze oproep plaatste?